Over Melexis en Zanna’s zeven lievelingen

Melexis, de ontwikkelaar van halfgeleiders, vooral voor de automobielsector, publiceerde vanochtend prima derdekwartaalresultaten.

Zowel de omzet als de operationele marge klopten de verwachtingen.

Melexis bevestigde dan ook een jaaromzetgroei van 15% (zou dus rond 963 miljoen euro moeten uitkomen), met een brutomarge van minstens 45 procent. De verwachte operationele marge voor 2023 wordt nu vastgelegd op ‘minstens’ 27% in plaats van ‘rond’ 27%.

De groep heeft een kerngezonde balans, met circa 30 miljoen euro in de kas. Ze investeert fors in nieuwe productiecapaciteit, hetgeen tijdelijk de vrije kasstromen onder nul duwt.

Maar dat is bewust. Het aantal Melexis-chips per auto steeg sinds 2009 van 3 naar 18, en die trend zet zich door. Bovendien verkoopt Melexis ook meer temperatuursensoren voor smartphones, zoals de PixelPro van Google en enkele modellen van Samsung Galaxy.

De boodschap vanochtend zou de schichtige belegger moeten geruststellen. In de eerste minuten van de beurshandel ging het aandeel dan ook wel degelijk ruim 6 procent hoger.

Intussen koerst het aandeel 3 procent lager dan gisteren, rond 72 euro. Dat is tevens het laagste peil in ruim een jaar.

Bizar toch, voor een onderneming die zijn degelijkheid al decennialang bewijst en dit jaar meermaals haar verwachtingen optrok. Rond dit peil is Melexis dan ook sterk koopwaardig.

Voor de langetermijnbelegger, tenminste. Op korte termijn zijn de beurscapriolen volstrekt onvoorspelbaar, zeker in de huidige omgeving van besmettelijke angst. Melexis kan dus best nog een paar verdiepingen lager, waarom niet in deze overspannen omgeving. Maar iemand die voor de lange termijn rond 72 euro kan kopen, zal het zich allicht niet beklagen.

***

Dag geldt voor veel mooi en opmerkelijk laaghangend fruit. UCB (71,8 euro) herstelt maar niet van een onterechte pandoering. Umicore (22,2€) is alle winst na een uiterst bemoedigende stand van zaken opnieuw kwijt. D’Ieteren (138,3€) presteert puik, maar zijn aandeel bereikte desondanks het laagste peil sinds juni 2022.

Hier vallen koopjes te doen! Maar Zanna heeft die aandelen al, behalve Umicore, dat ze tot augustus 2024 helaas niet mag kopen.

***

Ook de 7 kandidaten voor Zanna’s aankoop in oktober zijn nóg aantrekkelijker geworden.

MDxHealth (0,23€) doet al wat moet worden gedaan en was nooit zo goedkoop (op cijfertjes na de komma na) als vandaag. Zanna wil niet meer dan 40€ voor Shurgard betalen, maar die oersterke consolidator in een mooie groeiniche kost niet eens 35€ meer. Cofinimmo’s (55,5€) beurskoers is zodanig ver teruggevallen, dat het dividendrendement al 11,2% bedraagt (7,8% na roerende voorheffing).

Ekopak (17,9€) viel ook terug, tot een peil waarbij Zanna tot in haar kleinste teen kriebels voelt. Tessenderlo (26,7€) zakte weg na een fout berekend advies van een analist, maar herstelde daar amper van. Enkel Solvay (96€) en IBA (9,35€) houden redelijk stand, maar is dat niet net een teken van sterkte?

Maar welk van de zeven kiezen? De keuze is er in de afgelopen dagen niet makkelijker op geworden. Alle snoepjes lijken lekker...

 

Posted on 25 oktober 2023 at 17:09

2 reacties

Comments (2)

  1. Luc De Bock

    25 oktober 2023 at 20:16

    IBA lijkt me het aandeel met het grootste koerspotentieel zowel op korte als op lange termijn maar ik krijg voorlopig geen helder zicht op het risico en meer bepaald op de sterkte van de moat.

  2. Ronald Custers

    25 oktober 2023 at 21:37

    Vrijwel heel de markt glijdt omlaag. De beurswijsheid: “als ze de kudde komen scheren moeten we stil blijven zitten” zeker?!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.