Over Nyrstar

De beurs is er niet voor u. Die bekende boutade van Roland Van der Elst spookte door mijn hoofd, toen ik de details vernam van de overname van Nyrstar door Trafigura.

Natuurlijk geloof ik niét in die boutade, de beurs is er echt wel voor ons. Maar mochten we Nyrstar als typische aandelenbelegging zien, kunnen we ons met reden afvragen: zijn we hier als kleine belegger niet in het ootje genomen?

Het antwoord is neen. Hier is geen reden om bedrog te vermoeden. Alleen werden enkele zware fouten gemaakt, en betaalden de meeste beleggers het gelag. Vooreerst is Nyrstar veel te duur naar de beurs gebracht in 2007, toen grondstoffen duur waren en grondstoffenslokop China tot in de hemel leek te gaan groeien. Voorts kapte Nyrstar honderden miljoenen tegelijk in allerlei mijnen en mijncontracten. Dat was geld van beleggers die in de jaren 2011 en 2012 op topkoersen van 10€ intekenden op kapitaalverhogingen en obligatieleningen.

Die investeringen bleken uiterst verlieslatend. De kasstromen en kosten geraakten nooit onder controle. Met de peperdure ‘bovengrondse mijn’ Port Pirie lukte het al evenmin. De inkomsten lieten te lang op zich wachten. Op de duur konden zelfs de rente op de leningen niet meer worden betaald.

Een harde herstructurering was de enige uitweg. Hard voor obligatiehouders, die toch nog 60% overhouden (indien voldoende schuldeisers met de voorwaarden akkoord gaan). Voor de aandeelhouders is het andere veel hardere koek. Een nieuwe vennootschap krijgt alle activa en operaties in handen. 98% van die vennootschap wordt eigendom van de grondstoffentrader Trafigura, nog 2% is in handen van alle andere beleggers.

Wat betekent dat? Als we ervan uitgaan dat de bedrijfskasstroom over 2018 op 120 miljoen euro uitkomt, en dat de beurswaarde zeven keer hoger mag zijn (we rekenen royaal door), dan is die nieuwe Nyrstar dus 840 miljoen euro waard. 823 miljoen is dan voor Trafigura, een kleine 17 miljoen voor de rest. Dat is… 16 cent per aandeel.

Nyrstar, dat allicht zal blijven noteren, eindigde de beursdag vandaag aan 28 cent per aandeel. Afblijven is de overduidelijke boodschap.

De beurs is er niet voor u, indien u niet een op voorhand strikt bepaald systeem volgt waarvan u nimmer afwijkt. Gelukkig hebben we een dergelijk systeem. We kunnen zelfs zeggen dat we, dankzij ons systeem, over de jaren heen winst hebben gemaakt op onze Nyrstar-aandelen. Zeker niet in 2018, toen we kochten 4,8€ en drie maanden nadien al moesten verkopen aan 2,66€. Evenmin in 2013, toen we met licht verlies verkochten. Maar wel in de periode 2008-2011, toen we tegen 2,05€ per aandeel instapten, onderweg twee keer met fikse winsten verkochten, en uiteindelijk volledig uitstapten tegen 6,37€.

‘Kleine belegger houdt aan Nyrstar-beurscarrière mooie winst over’. Er zullen er helaas niet veel zijn die dat kunnen zeggen.

Posted on 17 april 2019 at 18:21

Tags:

3 reacties

Comments (3)

 1. Steven Jacobs

  17 april 2019 at 18:45

  Knap geschreven, mooi onderbouwd. Bedankt, Pierre.

 2. Wout Maes

  18 april 2019 at 09:37

  Inderdaad zeer mooi geschreven Pierre! Dit is nog maar eens het bewijs dat een goed doordacht systeem een must is voor elke belegger.

 3. Luc De Marteau

  21 april 2019 at 11:26

  Een cyclisch aandeel, zeker in de mijnbouw, blijft steeds aan de prijs van de onderliggende grondstoffen gelinkt. Dat was voor Nyrstar in 2008, 2011 en 2013 ook reeds zo. Daarom blijft het steeds een beetje gokken, want die grondstoffenprijs heb je niet onder controle. Boom or Bust, remember ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.