SAB MillinBev in de maak!

Gelooft u in toeval?

Precies een jaar geleden, op 16 september 2014, startte ik deze blog. Mijn allereerste post kreeg als titel: SAB MillinBev in de maak?

Vandaag bevestigt AB InBev zijn overnameplannen. Het aandeel SAB Miller schiet 22 procent hoger na het bericht.

Details zijn nog niet bekend, maar ik geef hieronder in grote lijnen weer wat ik 365 dagen geleden schreef.

AB InBev zoekt middelen om SAB Miller over te nemen, schrijft The Wall Street Journal.

Het zullen véél middelen moeten zijn, want de op AB InBev na grootste brouwer ter wereld is bijna 100 miljard dollar waard. Kluts daar een mooie premie bij, en je komt al snel tussen 90 en 100 miljard euro uit. Of pakweg 125 miljard dollar, ruim het dubbele van de giga-overname van Anheuser-Busch in 2008.

Waarom zou de Belgisch-Braziliaanse reus zich aan een dergelijke monsterovername wagen?

Om het marktleiderschap te vergrendelen.
Samen zouden het nummer 1 e 2 circa 30 procent van de wereldbierverkoop voor hun rekening nemen. Het nummer 3, Heineken, komt aan 9,2 procent. Moesten SAB Miller en Heineken samengaan, dan komt die combinatie op een marktaandeel van circa 19 procent, maar net iets minder dan dat van AB InBev. En die kans zit er in. Heineken sloeg dit weekend dan wel een bod van SAB Miller af, maar we mogen niet uitsluiten dat de Heineken-aandeelhouders zullen zwichten voor een beter bod.
AB InBev kan met SAB Miller een laatste olifant aan de haak slaan. De combinatie SAB Miller Heineken is allicht zelfs voor de Braziliaanse olifantenjagers te groot.

Om een volgende quantumsprong te nemen.
AB InBev mag dan al met vlag en wimpel de grootste zijn, het zit niet in de genen van de Braziliaanse toplui Carlos Brito en Felipe Dutra om daar rustig van te genieten. ‘Een leider mag nooit achterover leunen’, zei Brito ooit. En ook: ‘Droom groot. Het vergt evenveel energie als klein te dromen.’
AB InBev is een enorme cashflowmachine: een jaaromzet van 32,5 miljard euro en een winstmarge van zo’n 40 procent: daarmee komen ze uit op cashflows en winstcijfers van 10 miljard en meer, jaar na jaar. Wat daarmee te doen? Brito & co zijn al even geniaal in het aanwenden van kapitaal als Warren Buffett (zie Mister Market Magazine 1: ‘AB InBev, ’s werelds beste bankier doet in bier’). Ze kunnen als geen ander goedkoop schulden aangaan en die snel opnieuw afbouwen. De overnames van AB in 2008, Grupo Modelo in 2014 en Oriental Brewery in 2014 zijn alreeds verteerd. Tijd voor een volgende olifant… En zoals gezegd: die zijn met uitsterven bedreigd.
Het is trouwens niet gezegd dat de overname volledig met cash en schulden hoeft te worden gefinancierd. AB InBev heeft een ander financieringsmiddel dat dezer dagen (jaren!) veel waard is: eigen aandelen. Een combinatie va de drie zou de balans van AB InBev niet nodeloos bezwaren.

Om meer winst te genereren.
De winstmarge bij SAB Miller ligt amper rond 13 procent. Daar weten Brito & co, de kampioenen onder de ‘cost cutters’ wel raad mee. SAB Miller kan sowieso besparen, met de mogelijke synergieën van ‘SAB MillinBev’-combinatie kunnen de jaarlijkse besparingen oplopen tot 1,5 à 2 miljard euro.

Om simpelweg te groeien. De grote markten van AB InBev groeien nog nauwelijks. De gedroomde biermarkt is Afrika. Laat dat nu net het continent zijn waar SAB Miller erg actief is.

Is AB InBev dan een koopwaardig aandeel?

Neen. AB InBev is volgens alle parameters een duur aandeel. Net als Berkshire Hathaway van Buffett. Iemand die op zoek is naar een achtergebleven parel zal zeker niet op AB InBev vallen. Maar net als Buffett kan Brito, die in de voorbije tien jaar al voor ruim 100 miljard euro aan succesvolle overnames deed, keer op keer verrassen. Hij wordt stilaan een van die legendarische koningen van de aandeelhouderswaarde. Nu nog instappen zou ik niet meer doen. Nu al uitstappen evenmin.

Overigens…
Er zal nog veel water naar zee vloeien eer de overname rond is. Maar we vragen ons nu al af wat de naam van de nieuwe combinatie kan zijn. Als het SAB MillinBev wordt, dan zijn nog welgeteld 2 van de 12 lettertekens Belgisch.

Posted on 16 september 2015 at 12:10

Tags: ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.