Traagste beursspel van de eeuw: reglement

In Mister Market Magazine n°224 van 27 juli (na beurstijd) leest u het verslag van de vierde ronde. We zijn twee jaar ver. Wie staat aan de leiding? Wie kocht wat en waarom? Wie bengelt achteraan? Wat denken de deelnemers van aandelen zoals IBA, Alibaba, Bois Sauvage, Lotus Bakeries, Tessenderlo, D’Ieteren, Equasens, Inclusio of UnifiedPost?

Hier alvast, als opwarmertje, het reglement.

  1. 12 beleggers nemen deel aan het MMM-spel ‘Traagste beursspel van de eeuw’. De deelnemers zijn:
  • Gert Bakelants – De Belegger
  • Zizou Bergs – Tennisser
  • Lisa De Croocq – Marketeer
  • Peter De Neve – Kredietanalist
  • Ilse De Witte – Trends/Moneytalk
  • Sam Hollanders – SmartCapital
  • Sven Kums – Voetballer
  • Tom SImonts – Beursstrateeg KBC
  • Charlotte Van Brabander – Pokerspeelster
  • Yves Vaneerdewegh – Quest for Growth
  • Kurt Vansteeland – De Tijd
  • Daan Verhelst – Capitant.
  1. Het spelletje start in MMM n°177 van 15 juli 2021 en eindigt in juli 2031.
  2. Elke deelnemer krijgt een fictief startkapitaal van 50.000 euro. Hij/zij belegt dat op basis van de slotkoersen van 9 juli 2021 in 5 aandelen. Dat hoeven geen Belgische bedrijven te zijn, maar wel voor elke belegger makkelijk aan te kopen aandelen, noterend op een van de meest voor de hand liggende beurzen. Niets al te obscuurs, dus.
  3. Deelnemers mogen enkel in ‘plain vanilla’ beursgenoteerde aandelen beleggen. Geen afgeleide producten, goud, crypto’s, fondsen, obligaties, ETF’s, enz… Ook geen zogenaamde centjesaandelen. De beurskoers per aandeel moet minstens 1 euro bedragen bij aankoop. De wedstrijdleiding heeft hier het laatste woord.
  4. De deelnemers moeten minstens 7.000 euro in elk van de vijf aandelen beleggen. In theorie kan men dus met ruim 20.000 euro in één aandeel aan de wedstrijd starten. In theorie kan men dus ook met (bijna) 15.000 euro cash starten. Aan de aankoop van de eerste vijf aandelen zijn geen transactiekosten verbonden.
  5. De startkoersen zijn de slotkoersen van vrijdagavond 9 juli. De deelnemers delen ten laatste op zaterdag 10 juli 10u ’s ochtends hun vijftal mee, met een woordje uitleg over hun keuze, liefst ook hun strategie en hun aspiraties.
  6. Twee keer per jaar dient zich een aan- en verkoopmoment aan. Telkens in juli en januari, telkens voor een verslag in het tweede MMM van die maand. De eventuele aan- en verkopen worden ten laatste de voorafgaande zaterdag medegedeeld. De koersen van aan- en verkoop zijn de slotkoersen van vrijdagavond van het voorafgaande weekend.
  7. Op die momenten mag een deelnemer maximaal 1 aandeel verkopen. De kostprijs voor die verkoop bedraagt 100 euro.
  8. Op die momenten mag een deelnemer er ook voor opteren een deel van een aandelenpakket te verkopen. De beperking voor maximaal 1 verkoop per halfjaar geldt dus voor één aandelenpakket, maar dat hoeven niet alle aandelen van die onderneming te zijn. Ook hier is de kostprijs 100 euro.
  9. Indien de deelnemer voldoende cash op de rekening heeft, kan hij ook maximaal 1 aandeel kopen (de opbrengst van het eventueel net verkochte aandeel mag meteen meetellen als beschikbare cash). Ook hier bedraagt de transactiekost 100 euro. Indien hij of zij een deel van een bestaand pakket verkoopt en voldoende heeft om een nieuw aandeel te kopen, stijgt zijn totale aantal aandelen naar 6.
  10. Er is geen beperking voor aantal aandelen in portefeuille in de loop van de wedstrijd (er wordt dus wel met precies 5 aandelen gestart). In theorie kan een deelnemer zijn aantal doen zakken door op een verkoopmoment een volledig pakket te verkopen en niets in de plaats te kopen.
  11. Die nieuwe aankoop moet dus minstens 7.000 euro bedragen. Een maximaalbedrag voor aankoop is er niet. Er wordt evenwel niet geleend voor aankopen.
  12. Indien de belegger voldoende cash heeft, mag hij op die aangeduide dagen ook zijn belang in maximaal 1 van de vijf bestaande aandelen opvoeren. Hier geldt het minimaalbedrag van 7.000 euro niet. Let wel: elke transactie kost 100 euro. Let ook: één aankooptransactie per keer. Dus ofwel aankoop nieuw aandeel, ofwel verhoging belang één bestaand aandeel.
  13. De ontvangen dividenden of inkomsten uit kapitaalverminderingen komen bruto op de cashrekening (geen roerende voorheffing, want die geldt niet voor alle landen. Bovendien is een deel in België te recupereren – we gaan het ons niet nodeloos moeilijk maken).
  14. Deelnemers mogen op een gebeurlijke kapitaalverhoging intekenen, zolang ze voldoende cash hebben. Ze moeten hun intentie om deel te nemen wel kenbaar maken, ten laatste aan het einde van de eerste handelsdag van de rechten. De waarde van de rechten aan het eind van de eerste handelsdag worden bij de cash opgeteld.
  15. Indien een bedrijf in de loop van de zes maanden wordt overgenomen, doet de deelnemer die periode nog met het aantal resterende aandelen verder. Er wordt dus niets in de plaats gekocht op dat moment.
  16. Voor specifieke events (afsplitsingen, fusies, reverse splits, enz…) wordt in eer en geweten bekeken welke de meest logische opbrengst of kostprijs is. De wedstrijdleiding heeft het laatste woord.
  17. Elke deelnemer beschikt over 2 jokers, die hij/zij op elk moment tussen de vastliggende transactiemomenten kan inzetten om een aandeel te verkopen. Het kan immers zijn dat een onderneming onverwacht iets naars overkomt. De deelnemer kan dan via een mail aan de wedstrijdleiding zijn verkoopwens meedelen. De aandelen worden dan verkocht tegen de slotkoers van die dag (+100 euro kosten). Tussentijds kopen is niet toegelaten, zelfs niet met jokers.
  18. Mister Market Magazine verwittigt op de 19 actiemomenten gedurende de volgende tien jaar alle deelnemers minstens een week op voorhand dat ze in actie kunnen komen.
  19. De wedstrijdleiding heeft in alles en altijd het laatste woord 😊.

Posted on 27 juli 2023 at 09:53

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.