Uitstekend nieuws bij Ablynx

De Gentse biotechgroep Ablynx is nu wel erg dicht bij de lancering van een eerste medicijn gekomen.

De resultaten in een laatste testfase (fase III, getest op 145 mensen) voor het medicijn caplacizumab zijn gunstig. Dat betekent dat de volgende stap de commercialisering ervan is. Voor Ablynx is dit een belangrijke mijlpaal in zijn ontwikkeling van geldverslindend biotechbedrijf naar winstmakend farmabedrijf.

Capla is een medicijn tegen TTP, een acute en dodelijke bloedziekte. De behandelde patiënten hebben 50% meer kans op een snellere normalisatie van de bloedplaatjes en 74% minder kans op sterven, hervallen of een ernstige aandoening.

Dit is duidelijk significant. De CEO Edwin Moses is dan ook opgetogen: ‘Ik ben verrukt door dit resultaat. Dit versterkt onze overtuiging over het potentieel van caplacizumab om de levens te veranderen van TTP-patiënten. Het bekrachtigt de sterkte van ons nanobody-platform en ons vermogen om medicijnen te ontwikkelen die echt het verschil kunnen maken voor de gemeenschap. We zijn nu vastbesloten om zo snel mogelijk de goedkeuring te krijgen om het product op de markt te brengen.’

Ablynx denkt in de zomer van volgend jaar groen licht te krijgen van Europa. Andere regio’s, waaronder de VS, Canada en Japan, kunnen later volgen.

Ablynx heeft hier een goudklompje in handen, ook al omdat het als relatief kleine onderneming de ganse ontwikkeling voor zich heeft genomen en dus ook voor 100% de mogelijke oogst kan binnenharken. Op kruissnelheid kan Capla een omzet van 400 miljoen genereren. Nu is het mogelijk dat Ablynx in 2021 winstgevend wordt.

Toevallig was Ablynx zaterdag één van mijn drie ’top picks’ op de Dag van de Tips. ‘Bij goed nieuws rond Capla kan Ablynx snel naar 15€ koersen en kan het na twaalf maanden rond 20€ noteren’, gaf ik mee. Dat kan ik vandaag alleen maar herhalen.

Posted on 2 oktober 2017 at 09:05

Tags:

1 reactie

Comments (1)

 1. Pensionnee

  2 oktober 2017 at 14:13

  PENSIONNEE Reply
  20 oktober 2016 at 12:45
  Dit is m.i. een schoolvoorbeeld van het gelijk of ongelijk van mr. Market versus mistermarket.be… Zelf toch beetje bijgetankt aan 10€…
  Ben benieuwd eind 2017…

  Dit schreef ik als antwoord op de blog Abbie Vie neemt afscheid van Ablynx… Zanna niet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.