Wat te doen met Solvay in uw Zanna-portefeuille?

Zanna zelf had Solvay net niet in portefeuille genomen, ook al was het in de voorbije maanden een topfavoriet. Regels zijn echter meedogenloos: ze moet tot 16 december wachten om een nieuw aandeel te mogen kopen.

Begin volgende week ten vroegste dus. Of dat ook tegen de huidige koersen Solvay of Syensqo wordt, valt nog te bezien.

Maar wat als u wel Solvay in portefeuille had voor de splitsing? Vrijdagavond was dat aandeel nog 112,35 euro waard. Dat werd opgedeeld in 29,1 euro voor Solvay ‘nieuw’ en 83,25 euro voor het nieuwe Syensqo.

De kans is zeer groot dat die opsplitsing voor een overschrijding van de door het Zanna-systeem bepaalde bodemkoers zorgde. Zeker voor het nieuwe Solvay, mogelijk tegelijk voor Syensqo.

Moeten beide aandelen dan worden verkocht?

Eens kijken wat hierover in de handleiding te lezen valt (te downloaden via de homepage), onder de titel ‘Wat doen we bij de afsplitsing van departementen?’

Van één van beide delen kopen we in elk geval aandelen bij, zoals we een nieuw aandeel zouden kopen. Stel, in dit geval, dat het Syensqo is. De waarde van alle Syensqo-aandelen moet dan 110% bedragen dan de gemiddelde waarde van het ganse pakket. 

Maar hebt u daar voldoende cash voor? Waarschijnlijk wel. Zoveel Syensqo-aandelen hoeven niet te worden bijgekocht. Zeker niet aan de huidige koers, circa 100 euro.

Stel dat u wel de cash heeft, wenst u dan überhaupt Syensqo bij te kopen? Als u het Zanna zou vragen: zeker wel. Syensqo was vorige week haar lieveling (zie p10 van n°232). Ze gaf een koersdoel van 128 euro mee. Nog steeds koopwaardig, dus.

En wat te doen met de rest van Solvay?

Die rest bevat nog heel wat moois, dus dumpen hoeft beslist niet (volgens Zanna is 32 euro een haalbaar doel). Liefst bijkopen (tot 110% van de gemiddelde waarde, zie hierboven), indien ook daarvoor voldoende cash beschikbaar is. Voor wie onvoldoende cash heeft, is het reglement vaag. Het stelt enkel dat het dient te worden verkocht indien we niet helemaal overtuigd zijn van deze restwaarde.

Dat geldt hier niet.

Solvay ‘nieuw’ is voor ons, jarenlangetermijnbeleggers, minder aantrekkelijk dan Syensqo, maar onder 25 euro is dit eerder een koopje dan een te verkopen aandeel. Toch is ‘de geest’ van het reglement duidelijk genoeg: aandelen horen niet onder de bodemlimiet te blijven hangen.

Conclusie: indien u onvoldoende cash hebt om beide aandelen bij te kopen, verkoop dan Solvay (aldus hebt in in elk geval altijd voldoende cash om Syensqo bij te kopen).

Uiteraard gaat het hier niet om een gedwongen verkoop van een loser, dus mogen de opbrengsten meteen geherinvesteerd te worden.

 

 

 

Posted on 14 december 2023 at 09:27

4 reacties

Comments (4)

 1. Dirk

  14 december 2023 at 14:22

  Maandag al geanticipeerd op uw advies & wat Solvay bijgekocht. Ziet er goed uit nu, maar alle aandelen zien er goed uit vandaag 🙂 . Zo’n dag als vandaag is wel nodig om 2023 nog positief te kunnen afsluiten en het geeft de burger/belegger wat moed, dat doet goed……Op naar een beter 2024 op de beurs…..

 2. Filip Van den Broecke

  15 december 2023 at 12:07

  Voor mijn portefeuille tel ik de waarde van Sovay en Syensqo bij elkaar op, ik doe dus alsof de splitsing niet heeft plaatsgevonden.
  Dit is makkelijk doenbaar aangezien het om evenveel aandelen Solvay en syensqo gaat na de splitsing.
  Ik zie in beide aandelen het nodige potentieel en wil geen van beiden verkopen maar wil er ook geen bijkopen.
  indien er een toplimiet doorbroken wordt, ga ik van beide evenveel verkopen.

 3. Vincent Van den Broeck

  15 december 2023 at 12:54

  Ik heb Solvay opgepikt aan 21 euro. Lang verhaal, maar mijn portefeuille bestaat eigenlijk uit 2 portefeuilles waarvan er 1 op dividenden is gericht. En hiervoor leek Solvay me toch echt een buitenkans. 8% nettodividend in 2024, en een trackrecord om al 30 jaar het dividend niet te verlagen. De 1e dagen heb ik alvast geen spijt van deze beslissing… time will tell.

  Of vinden jullie het niet correct om ervan uit te gaan dat het afgesplitste Solvay dezelfde dividendenstrategie zal voortzetten?

  Groeten

 4. Michaël Geurs

  15 december 2023 at 16:34

  Ik heb exact hetzelfde gedaan Vincent, Solvay bijgekocht aan 21€, voor de dividenden, en de te grote (onterechte) duik naar beneden, dus zelf opnieuw wat groei mogelijk in het aandeel ook, denk dat deze toch minstens terug naar zijn startwaarde van 29€ zal gaan, was helaas net te laat om het aan 18€ op te pikken (er moest nog wat gewerkt worden ook 😉 ).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.