Zanna verkoopt haar Materialise-aandelen

Zanna heeft zonet al haar aandelen van Materialise verkocht. Ze kreeg er 6,22 dollar per aandeel voor.

Ze houdt zich hiermee aan haar eigen regel: indien de beurskoers tot twee keer toe een sessie onder een bodemlimiet afsluit, moet het de volgende dag worden verwijderd.

Die bodemlimiet was 6,40 dollar. Daar bleef het aandeel gisteren en eergisteren onder bij het slot van de handel in New York.

Omdat het hier om een gedwongen verkoop met verlies gaat, mag ze het ontvangen geld zes maanden niet aanwenden voor een nieuwe aankoop. Tot 8 maart dus.

Tevens mag ze het aandeel Materialise minstens een jaar lang niet meer aankopen.

Jammer, maar het is niet anders.

En het ging vlug. Pas in januari kocht Zanna Materialise-aandelen.

Ze verwachtte namelijk een verdere stijging van de bedrijfswinst van de Leuvense onderneming, waardoor de waarderingscriteria aantrekkelijker zouden worden.

Dat kan nog altijd, natuurlijk. Materialise blijft een sterke nichespeler in de opwindende groeisector van de 3D-printing. De onderneming  heeft een stevige reputatie. Ook de ‘moat’ of slotgracht, de drempel voor nieuwe concurrenten, is degelijk: Materialise biedt oplossingen aan in diverse toepassingen, van chirurgie tot ruimtevaart (zie ook MMM n°198).

Maar amper enkele weken na de aankoop publiceerde Materialise verrassend slechte jaarresultaten (voor een verslag daarvan, zie blogpost van 14 februari). Het eerste kwartaal van 2023 was dan weer wel goed, maar het tweede (het laatste waar we gegevens over hebben) hield alweer een erg negatieve verrassing in: verlies door een arbitragezaak van 5,2 miljoen dollar.

Dat was een nieuwe deuk in het vertrouwen. Sindsdien brokkelde de koers gestaag af, ook al werden de jaardoelen herbevestigd: een omzet van 255 à 260 miljoen dollar en een bedrijfscashflow van 28 à 33 miljoen.

Hopelijk vallen er voortaan geen nare verrassingen meer. Als Materialise bewijst dat het recurrent winstgevend kan zijn, kan de koers van hieruit gerust verdubbelen. Zolang dat niet het geval is, zullen er weinig kopers opdagen. Dan volstaan 1 of 2 verkopende fondsen om de koers dag na dag lager te sturen – hetgeen in de voorbije maanden is gebeurd.

 

 

Posted on 8 september 2023 at 17:07

8 reacties

Comments (8)

 1. Roeland Vander meiren

  8 september 2023 at 17:19

  Ik hou ze toch bij. Kwaliteit komt wel boven.

 2. Luc De Bock

  8 september 2023 at 17:55

  Het was een aanvaller en ik ga ze houden maar nog maar eens de bevestiging dat je beter aandelen koopt die een gezonde free cash flow genereren over de kwartalen heen. En nog redelijk geprijsd staan. Materialise altijd duur gevonden.

 3. Didier Vael

  8 september 2023 at 19:17

  In het nummer 226 van Mister Market Magazine van 7/9/23 zet Zanna Materialise in haar lijstje van top favorieten. Een dag later verkoopt ze de aandelen. De koers tegen dewelke Zanna gekocht heeft is totaal irrelevant voor het toekomstig stijgingspotentieel van het aandeel. Zanna deed in het verleden nog al dergelijke strapatsen met het aandeel Sofina en meer recent nog Umicore. Duur kopen en goedkoop verkopen én het aandeel aanbevelen. Nu snap ik dat het systeem dat oplegt, maar een dergelijk systeem zou moeten helpen om te emotionele transacties te vermijden, maar een systeem mag niet in plaats treden van het gezond verstand.

  Ik ben trouwe lezer van MMM maar het Zanna systeem is niet aan mij besteed. Niet alleen om de reden hierboven, maar nog veel belangrijker, omdat het Zanna systeem zich beperkt tot Belgische aandelen. En zo blijven enorme kansen onbenut en dat zie je ook aan de performance + 5.7% per jaar over de laatste tien jaar. Een ETF op de S&P500 realiseert 10.6% per jaar over dezelfde periode. Voor alle duidelijkheid en in alle bescheidenheid: op mijn individuele aandelenportefeuille klop ik m’n S&P 500 tracker ook niet. En dus investeer ik telkens meer en meer in de S&P 500 ETF en steeds minder in individuele aandelen. Ik ben zeer tevreden met die 10.6%.

 4. Koen De Jonghe

  9 september 2023 at 11:26

  Ik ga ze hier ook nog houden. Kan het zijn dat de koers van MTLS blijft zakken door het feit dat DDD ook telkens zakt?

 5. Bert Heyvaert

  13 september 2023 at 09:03

  Materialise gekocht in 2019 en ook gedwongen moeten verkopen. Maar in tussentijd wel 2x vette winst kunnen nemen door het systeem te volgen. Dus ja, de eindbalans van dit aandeel blijft toch zeer positief voor mij.

 6. Christian Denayer

  18 september 2023 at 20:25

  Misschien door mijn Franstalige achtergrond;
  wat bedoeld Koen De Jonghe met de afkorting DDD die telkens zakt ??

 7. Luc De Bock

  19 september 2023 at 16:01

  DDD – 3D Systems Corporation

 8. Luc De Bock

  17 oktober 2023 at 13:50

  Solden! 5 USD. Was dit nu zwaar overroepen of is het nú een koopje? Niemand die het weet, vrees ik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.