Zanna verkoopt Zenitel…

… of toch 40% van haar pakket.

Onze huisbelegster had een verkooporder in de markt gelegd op 1,7€ per aandeel. Dat order is vanmiddag volledig uitgevoerd.

Die 1,7€ is ruim het dubbele van de 0,84€ die ze in december 2014 voor haar Zenitels betaalde (zie blogpost van 9 december 2014. U kunt het hieronder lezen. Het meeste klopt nog, behalve die Chuchubi die inmiddels werd verkocht). Het was dan ook een toplimiet waarop Zanna verplicht een kleine helft diende te verkopen.

Het belang van Zenitel in Zanna’s portefeuille zakt daarmee tot 5,4%. Daarmee zit het aandeel in de ‘buik van het peloton’, in de onmiddellijke buurt van Bekaert, waarvan Zanna in maart 2016 ook en om dezelfde reden een kleine helft mocht verkopen, en Umicore. Over dat laatste aandeel dat vandaag een pak rammel op de beurs kreeg: Zanna behoudt haar 100% vertrouwen!

De cashpositie stijgt tot 10,4%. Dat is evenwel onvoldoende om volgende week een nieuw aandeel mee te kopen, ook al heeft Zanna 6,6% cash nodig voor een nieuwe post. Dat heeft te maken met de recente verplichte verkoop van tegenvallende aandelen Engie (in oktober) en Euronav (in november). Als ze moet verkopen wegens een te grote terugval van de beurskoers in kwestie is ze immers verplicht haar cash 6 maanden lang bij te houden. Tot 10 april dus. Nu heeft ze slechts 4,2% beschikbaar.

Er is nochtans een uitweg. Haar Zetes-positie is 7,1% van haar portefeuilletotaal. Nu Panasonic een bod heeft uitgebracht die allicht in maart of april zal worden uitgevoerd, hoeft Zanna niet per se te wachten. De prijs van Zetes zal allicht niet meer stijgen. Een verkoop zou ruimschoots volstaan om een nieuw aandeel te kopen. Maar Zanna blijkt niet gehaast, zoals zo vaak op de beurs (het contrast met de wervelwind in het echte leven is opmerkelijk).

In de kolom van p11 van MMM n°70 staan de aandelen die Zanna zou willen kopen zodra haar cashpositie voldoende groot is. Benieuwd wie het wordt…

– – – – – – – – –

Blog van 9 december 2014:

Dag beste belegger,

Ik had er al maandenlang zin in. Ik had voldoende cash, gezien de royale overschotten na de verwijdering van mijn exotische aandelen uit de portefeuille. En ik had in december nog geen aankoop gedaan.

Welaan dus: Zenitel. Vandaag gekocht tegen 84 eurocent per aandeel.

Het had ook Compagnie des Alpes, Nyrstar of Thrombogenics kunnen zijn. Maar na wikken en weken werd het dus toch Zenitel.

* Ik had er al maandenlang zin in. Als ik me niet vergis staat hij in mijn eerste sterrengids van n°10 van augustus en is hij er sindsdien nooit uit geweest. Aanvankelijk *, vanaf n°12 **. Die sterrenwinst had louter met de koersevolutie te maken. In de zomer schommelde het aandeel rond de euro, vandaag dus 16 procent lager.

* De concurrentie is behoorlijk, maar geen enkel ander aandeel buiten mijn portefeuille had ***. Nyrstar net niet: laat ik eerst eens zien welk type CEO ze daar binnenhalen en wat Trafigura van plan is. Thrombogenics net niet: het aandeel lijkt oververkocht, maar eerlijk gezegd blijft het een groot vraagteken waar het bedrijf over 5 jaar zal staan. Compagnie des Alpes net niet. Ooit wel. Ik heb niet de indruk dat ik snelsnel op die trein hoef te springen. Texaf net niet: eerst duidelijkheid over het Imbakin-dossier. Hamon en Resilux net niet, ook al blijf ik die scherp in de gaten houden.

* Zenitel dus net wel. ‘Een van die discrete turnarounds in Brussel?’, schreef ik in augustus. ‘De balans is opgekuist, de schulden terugbetaald, het kapitaal versterkt. Het is nu aan het management om zich als groeier te bewijzen.’ Toegegeven: het management neemt er ruim de tijd voor.

* ‘Beveiligde communicatiesystemen’, in deze Big Brother-wereld lijkt me dat nu echt een groeimarkt zie. Zenitel, vooral goed in communicatiesystemen in de maritieme sector, is door erg woelige wateren moeten varen, maar de voorbije twee jaar ziet de balans er proper uit. Enkele maanden geleden verdubbelde Zenitel nog zijn kapitaal, in de eerste plaats om bankschulden terug te betalen. Sindsdien is Zenitel zo goed als schuldenvrij.

* Het management en de aandeelhouders zijn niet de eerste de besten. Met een gezonde balans en een koers/boekwaarde van circa 1,3 lijkt er potentieel in te zitten voor een straf 2015. Zenitel kan last hebben van enkele juridische dossiers, maar de voorzieningen daarvoor lijken voldoende.

* Zenitel is een kleine sprot, dus een goeie aanvulling voor mijn portefeuille waarin enkele flinke tonijnen rondzwemmen.

* Een Caribisch radionetwerk met de naam Chuchubi, daar moet een warmbloedig belegger wel van houden…

*** OPGELET *** Zeer klein en illiquide aandeel. Altijd een limietkoers instellen. 84 eurocent lijkt me een mooie limiet.

Goedenacht!
Zanna.

Posted on 10 februari 2017 at 19:50

Tags:

2 reacties

Comments (2)

 1. andreas hendrickx

  21 februari 2017 at 22:23

  Beste Z & P ,

  De laatste tijd zie ik bij Zenitel geregeld ” markt ” verschijnen tijdens de handelsuren . Wordt het aandeel op dat ogenblik tijdelijk geschorst ? zo ja , kent U de reden ?
  MVG – Andreas –

  1. phuylb

   22 februari 2017 at 09:29

   Beste A,

   Zenitel wordt niet continu verhandeld, maar twee keer per dag (dubbele fixing). Voor de handel worden alle koop- en verkooporders verzameld en zoekt een computeralgoritme dan de beste evenwichtsprijs. Meestal werken beleggers met verkooplimieten, vooral voor kleine aandelen als Zenitel (doen wij ook!), maar nu en dan zijn er ook koop- of verkooporders tegen de marktprijs – dus die evenwichtsprijs die wordt berekend. Dat is die ‘markt’ die u ziet opduiken.

   Groet,
   Z & P

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.